OpenBSD grundinstallation med Apache, PHP, MySQL

Instruktionerna uppdaterade för version 4.6 (1 Nov 2009)

Översätt / translate
Svenska English German French Spanish Finnish Russian 

Grundinstallation

http://www.openbsd.org/
ftp://ftp.su.se/pub/OpenBSD/4.6/i386/

Mitt mål är att alltid försöka installera de senaste versionerna av allt. När det gäller beta/alpha versioner, så installeras dessa ifall den vanliga inte går att kompilera, eller om något i en beta/alpha är såpass intressant att prova på att det är värt en installation.

Om själva installationen av OpenBSD är det inte så mycket att skriva om. Jag använder alltid hela disken på dedikerade OpenBSD burkar, för det finns ingen anledning att inte göra det. Partitionering har jag börjat göra efter en modell som fungerar rätt så bra:

a/256Mb(ev 512Mb om /root ska lagra en större mängd filer)
bswap512Mb(rek 2*RAM)
cfår inte röras . hela disken
d/usr1GB(512Mb är nästan lite beroende på att ports läggs här)
e/usr/local1.5Gb(ev 2Gb, 1Gb är nästan lite)
f/var512Mb(ev 256Mb, används rätt så lite)
g/tmp512Mb(ev 256Mb, används rätt så lite)
h/homeresten av disken

Home partitionen blir hela disken utom ca 4Gb beroende på vilka avvikelser man väljer att göra. Installerar du på en liten disk (under 4Gb) är det enklast att låta bli att dela in i olika partitioner. Har du en disk du kan ta lite mer av till systemet, så är det främst /usr och /usr/local du bör öka upp storleken på.

Inför installationen har jag laddat ner install46.iso och gjort en installations CD av den (write image).
Ett bra gratisprogram för att skapa CD-skivan från ett windows-os är ImageBurn. Ni som använder riktiga operativsystem har säkert era egna sätt att bränna skivor på, och det funkar säkert bra det med. Det viktiga är att använda funktionen för att skriva en iso-fil till skivan, inte den som stoppar själva iso-filen i skivans filsystem.
Skivan som skapas innehåller allt som behövs för en "normal" grundinstallation. Du hämtar lämpligtvis ISO filen från en av de svenska speglingarna av ftp.openbsd.org. Se en uppdaterad lista över fungerande mirrors på http://www.openbsd.net/ftp.html
Då det varit lite si och så med de svenska OpenBSD speglarna den senaste tiden, kommer jag i min guide att hålla mig till den svenska huvudspeglingen, dvs ftp://ftp.eu.openbsd.org/pub/OpenBSD/ vid releasen av OpenBSD 4.6

Eftersom OpenBSD är löjligt enkelt att installera, så gör jag ingen närmare beskrivning här. Om du är osäker, så kan du ju alltid titta på min instruktionsfilm :)

Paketval
Om du inte har tänkt använda X senare (något som det på en server inte finns någon anledning till) så måste du i den senaste versionen av OpenBSD välja bort dessa paket. Enklast gör du det genom att skriva '-x*' där du lägger till eller tar bort paket.
Om du installerar på en dual eller quad core maskin, eller på någon annan variant av hårdvara med mer än en CPU, så lägger du till bsd.mp kerneln vid valet.

Mer information om installationen finns i OpenBSD FAQ, kapitel 4: http://www.openbsd.org/faq/faq4.html

Vill du ha en klocka som alltid går (ska gå) rätt, så väljer du att starta ntpd automatiskt vid uppstart av datorn. Detta kommer som en fråga mot slutet av installationen. Välj också att starta sshd om du t.ex vill kunna sitta vid en annan dator och läsa mina instruktioner medans du installerar.

Då oset är installerat och datorn omstartad är det bara sätta igång med installation av diverse tillbehör och nyttiga program.